RODE Interview PRO – бездротовий конденсаторний мікрофон/диктофон

RODE Interview PROКомпанія RODE дуже міцно вхопилась за нішу блогерів, стрімерів, відеографів, журналістів і т.п., пропонуючи багато корисних і якісних аудіопристроїв, більшість яких стали бестселерами у свому класі. Там, де гранди індустрії професійного аудіо не розмінювалось, як їм здавалося “на дрібниці”, австралійці розійшлись на повну і майже моніполізували нішу. Деякі з виробів стали унікальними і народили нові типи пристроїв, ставши зразком для наслідування іншими брендами. Прикладом можна назвати популярні бездротові системам RODE Wireless PRO, Wireless ME та Wireless GO II, незамінні для зйомок інтервью, блогінгу і багато чого іншого.

Дуже продумані та зручні девайси, але для повноцінного користування, дечого все ж бракувало…. Наприклад, коли виникала потреба брати класичне інтервью за допомогою ручного мікрофону, такого просто не було в ассортименті виробника. Реагуючі на побажання користувачів, RODE випустила тимчасовий “костиль”: пластиковий адаптер Interview GO, на який можна було вчіпити передавач з вбудованим мікрофоном, та навіть одягнути вітрозахист. Це стало певною подобою ручного мікрофону і виглядалає воно так:

RODE Interview GO

Звичайно, це не було повноцінним рішенням, хоч і досить зручним для швидкого “перевтілення”. Але RODE не забарилася і презентує новий портативний ручний мікрофон Interview PRO, призначений для запису інтерв’ю (в тому числі польових), подкастів, стрімів і т.д. Звичайно, ніщо не завадить вам його використати і просто як радіомікрофон, для ведучого передачі, презентації або вечірки, наприклад. Звісно, він сумісний з бездротовими системами RODE Wireless PRO, Wireless ME та Wireless GO II, а також консолями RODECaster Pro II, RODECaster Duo або Streamer X, що робить його універсальним рішенням для різноманітних потреб професійних користувачів.

RODE Central - mute button - connect to laptop

Мікрофон виглядає досить строго і класично, у стандартному чорному корпусі з пластиковим виступом корпусу антени знизу. На видимій частині корпусу є дві кнопки – Mute та Rec, та малопомітна кнопка включення внизу, біля антени, яка може виконувати декілька функцій.

Радіопередача:

Цифровий радіопередавач використовує протокол RØDE Series IV 2,4 ГГц  із 128-бітним шифруванням, та за словами виробника повинен забезпечувати стабільний якісний звук на відстані до 200 м (пряма видимість). Але це в ідеальних умовах. А ми пам’ятаємо про завантаженість цього діапазону, тому не дуже розраховуємо на подібний результат. У більшості випадків і 20 метрів було би добре. А я би взагалі радив не відходити більше 5 метрів від приймача, без нагальної необхідності, та контролювати наявність і розташування Wi-Fi роутерів поблизу.

Щоб використовувати таймкод на Interview PRO, треба підключити його до сумісного приймача, який підтримує Timecode, наприклад Wireless PRO.

Голова:

У незйомній “голові” використовується високоякісній всенаправленій конденсаторній (електретний) капсюль що підвішений на внутрішньому антивібраційному амортизаторі, та застосовано поп-фільтр для пом’якшення вибухових звуків і шуму вітру. Технологія GainAssist автоматично контролює рівень звуку для передачі, забезпечуючи стабільний аудіосигнал без кліппінгу навіть у шумних умовах​. Паспортні графіки направленості та АЧХ вигдядають так:RODE Interview PRO - polar pattern + frequency response

Режим диктофону:

Окрім стандартних функцій радіомікрофона, Interview PRO має вбудовану система запису 32-біт/48 кГц Float Audio, що забезпечує до 40 годин збереження аудіоїнформації у форматі WAV (пам’ять на 32 ГБ), перетворючи його на абсолютно автономний диктофон у вигляді ручного мікрофону. Що цікаво, коли сховище передавача заповняється, нові записи починають перезаписувати найстаріші записи. За необхідності, запис можна вести паралельно бездротовому використанню. Але треба зауважити, що GainAssist у режимі запису не використовується, тобто ви отримуєте чистий, необроблений сигнал для подальшої роботи.

Автономна робота:

Варто зазначити, що заряд вбудованного літій-іонного акумулятора пропонує гарний показник – до 25 годин безперевної роботи. Його можна заряжати через роз’єм Type-C від зарядного пристрою, ноутбуку, павербанку і т.д. Під час заряджання світлодіодний індикатор кнопки живлення блимає зеленим кольором, а після повного заряджання — зеленим. Передбачаю, що для когось може стати певним недоліком незйомна батарея, тому майте це на увазі. Якщо забудете або не встигнете зарядит його перед роботою, то варіанту підкинути іншу батарею не буде. Ще гірше, якщо вона вийде з ладу, для коректної заміни знадобиться фірмовий сервіс. 

RODE Interview PRO close up of USB-C port

Основні характеристики RODE Interview PRO:

  • Частотний діапазон: від 20 Гц до 20 кГц.
  • Максимальний рівень звукового тиску: 122 дБ.
  • Динамічний діапазон: 102 дБ.
  • Відношення сигнал/шум: 74 дБ.
  • Безпровідна передача: 2,4 ГГц з 128-бітним шифруванням, радіус дії до 200 метрів.
  • Вбудований акумулятор: забезпечує до 25 годин автономної роботи, зарядка через USB-C.
  • Вбудована пам’ять: 32 ГБ, до 40 годин запису у форматі 32-біт/48 кГц.
  • Габарити: 258 x 47 мм.
  • Вага: 250 г.

RØDE Central:RODE Central on Mac & iPhone

RØDE Central — це проста у користуванні безкоштовна допоміжна програма (є мобільний iOS/Android та десктопний MAC/PC варіанти, яка дозволяє розкрити весь потенціал вашого Interview PRO. Налаштовувати його параметри, отримувати доступ до вбудованих записів, експортувати їх (тільки десктоп), нормалізувати, а також оновлювати мікропрограму (прошивку). 

Markers and Dropouts:

Ще одна цікава можливіть RODE Interview PRO (тільки для файлу запису), це встановлення “Маркерів”. Наприклад, якщо назначити для «Кнопки живлення» значення «Маркер» у RØDE Central, ви можете будь-коли вручну поставити маркер на запис, коротко натиснувши кнопку. Маркери користувачів відображаються як зелені прапорці в RØDE Central. Окрім відображення на вейвформі, маркери користувача індексуються в спадаючому меню під кожним записом. Натисніть маркер, щоб перейти до цієї частини запису. 

Окрім ручних маркерів, є автоматичні. Наприклад “Пропадання” (Dropouts): якщо під час запису якість бездротового сигналу між передавачем і приймачем падає нижче прийнятного рівня, у внутрішньому записі буде автоматично скинуто маркер, що означає пропадання сигналу. Вони відображаються як червоні прапорці. Якщо кілька випадань відбуваються протягом 10 секунд одне від одного, це буде відображатися як область випадання (Dropout Regions).

Комплект постачання:

RODE Interview PRO аксесуари

Включає вітрозахист, тримач для мікрофона, USB-кабель та чехол для транспортування. Передбачена сумісність із наступними версіями ОС (або вище): macOS 11, Windows 10, iOS 14 та Android 11. 

Просто введи E-MAIL!

Подпишись на новости Soundman 

 

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest